FAQ

Vanliga frågor

Besvarar frågor om The Green Deal, Ekodesignförordningen (ESPR), digitala produktpass (DPP), Avskogningsförordningen (EUDR) och CSRD, hållbarhetsrapportering enligt ESRS-standarder. 

Den europeiska gröna given, som fastställs i kommissionens meddelande av den 11 december 2019, är Europas strategi för hållbar tillväxt och syftar till att ställa om unionen till ett rättvist och välmående samhälle med en modern, konkurrenskraftig, klimatneutral och cirkulär ekonomi och en giftfri miljö. I given fastställs det ambitiösa målet att se till att unionen blir den första klimatneutrala kontinenten senast 2050.
Läs mer om EU:s ”The Green Deal” här.

Ekodesign innebär att man tar hänsyn till en produkts alla miljöeffekter redan från det tidigaste designstadiet. På så sätt undviker man framför allt osamordnad produktplanering, till exempel bör eliminering av ett giftigt ämne inte leda till högre energiförbrukning, vilket i sin tur kan ha en negativ inverkan på miljön.

ESPR står för Ecodesign for Sustainable Products Regulation (på svenska Krav på Ekodesign för Hållbara Produkter) och är en del av The Green Deal. Det huvudsakliga målet med ESPR är att minska produkternas negativa miljöpåverkan under hela livscykeln. Förordningen bidrar också till målen om att öka tillgången och efterfrågan på hållbara varor, uppnå en hållbar produktion och säkerställa lika villkor för produkter som säljs på den inre marknaden.

DPP en uppsättning uppgifter som är specifika för en given produkt och som kan nås på elektronisk väg via en databärare (QR kod, etikett, RFID tagg eller liknande). Ett produktpass ska innehålla en mängd information, bland annat produktens ursprung, vilka råmaterial som har använts, klimatpåverkan, transportinformation och unik identiet. Kraven kommer variera beroende på produkttyp och uppgifterna ska tillgängliggöras digitalt, till exempel en webbsida.

Ansvarig för att upprätta ett DPP är tillverkaren, representanten, importören, distributören eller återförsäljaren. En tillverkare är varje fysisk eller juridisk person som tillverkar en produkt eller som låter konstruera eller tillverka en sådan produkt och saluför produkten under sitt eget namn eller eget varumärke eller, i avsaknad av en sådan person eller en importör, varje fysisk eller juridisk person som släpper ut en produkt på marknaden eller tar den i bruk.

Den 13:e juni 2024 fattades det formella antagandet av Ekodesignförordningen av EU-parlamentet och den 18:e juli trädde förordningen i kraft. EU kommer under hösten 2024 att arbeta med detaljerad tidplan för införandet. Arbetet beräknas publiceras i Q2 2025. De som är känt är att produkter som bedöms ha störst miljöpåverkan kommer att omfattas först.

EU Deforestation Regulation (EUDR), eller avskogningsförordningen på svenska, är en EU-lag som syftar till att stoppa handel med produkter kopplade till avskogning. Företag som importerar eller säljer exempelvis soja, palmolja, trä, kaffe, kakao och kött måste bevisa att produkterna inte bidragit till avskogning efter 31 december 2020.

Lagen kräver due diligence, där företag måste samla in data om ursprung, genomföra riskbedömning och rapportera till myndigheter. Endast avskogningsfria produkter får säljas i EU.

EUDR påverkar globala leverantörskedjor och kräver ökad spårbarhet för att säkerställa att handel sker hållbart och utan att skogar förstörs.

EUDR gäller alla företag, men kraven varierar beroende på företagets storlek. 

Akronymen står för Corporate Sustainability Reporting Directive och reglerar hur vissa företag ska rapportera information om hållbarhet i sin årsredovisning. Hållbarhetsrapporten ska finnas i förvaltningsberättelsen, i ett tydligt identifierbart avsnitt. Enligt direktivet ska hållbarhetsrapportens närmare innehåll regleras i standarder för hållbarhetsrapportering (ESRS). 

2024 (för rapportering 2025):

  • Stora börsnoterade företag och företag av allmänt intresse (t.ex. banker och försäkringsbolag) som redan omfattades av NFRD (Non-Financial Reporting Directive).
    Kriterier: Minst 500 anställda.

2025 (för rapportering 2026):

  • Övriga stora företag, även icke-börsnoterade.
  • Kriterier (måste uppfylla minst två av tre):
    • Omsättning över 40 miljoner euro
    • Balansomslutning över 20 miljoner euro
    • Minst 250 anställda

2026 (för rapportering 2027):

  • Börsnoterade små och medelstora företag (SMF), vissa små banker och försäkringsbolag.
  • Små börsbolag kan dock frivilligt skjuta upp rapporteringen till 2028.

2028 (för rapportering 2029):

  • Icke-europeiska företag med nettoomsättning
    > 150 miljoner euro i EU och minst ett dotterbolag eller filial i EU.

OBS! Läs gärna mer om EU:s Omnibusförslag rörande förenklingar av rapporteringskraven för CSRD, CS#D och taxonomin.